KRYSTALSKIBET
Jasper Sebastian Stürup
D.03.06.16 - 07.08.16


Jasper Sebastian Stürup er aktuel med separat udstillingen Krystalskibet på Huset for Kunst & Design. Stürup der er tilbage i Danmark efter at have boet mange år i New York viser på udstillingen en blanding af malerier og skulpturer.


Det er den hidtil største udstilling af Stürup’s malerier, og kun tredje gang der bliver vist malerier af Stürup i Danmark efter at han genoptog maleriet i 2010, efter stort set ikke at have malet siden starten af 90’erne. Han har overført og udvidet sin sarte delikate streg fra tegningen til lærred, der umiskendeligt er fra Stürups hånd, malerierne er med enkelte undtagelser meget tilbagelænet i sin farveholdning. 


For første gang viser Stürup sine funky skindene olie bemalede papmache skulpturer. Han har gennem hele sit arbejde haft skulpturen som et vigtigt element, der både optræder som skulptur i rummet og som gennemgående objekt i tegningen, hvor erfaringen fra den ene påvirker den anden i deres udvikling over tid, skulpturen glider ind og ud af tegningen og nu maleriet.
Skulpturerne har ofte skiftet materiale, fra de første ler skulpturer i 1999 der alle var bjerge og glasfiber skulpturene på debut udstillingen Doubel Paramount hos Galleri Susanne Ottesen i 2002, de seneste år har de spændt over et rødt Tecate øldåse tårn på The Armory Show i 2012 til den seneste af hans pels skulpturer der var med på den netop afsluttede udstilling Varulv! på Overgaden.

Skulpturen Jingle Jangle Morning er lavet specifikt til udstillingen, efter at Stürup lod sig fascinere af et fint skråt vindue ved indgangen i Exners bygning. Skulpturen er underspillet lys gul, og er pga. det skrå vindue hele tiden delvis dækket hvad enten man betragter skulpturen ude fra eller inde fra i bygningen, den forholder sig til bygningens fine lysindtag som en funky skinnende laissez-faire “modernistisk” skulptur.

Over tid har bjerget, der har været en fast del af Stürups værk, stille transformeret sig over i krystallerne, der går igen i flere af motiverne på malerierne og kan ses i nogle af formerne på skulpturerne i udstillingen. De kan for eksempel ses i maleriet Nothing Is Gonna Change My World hvor man ser et ansigt der er omkranset af krystaller som var de stråler i et ikon, malet med en sart lys rød på et smudset grundet brunt lærred. Det er disse krystaller der har inspireret til titlen Krystalskibet, der på samme tid er lånt fra Michael Strunges digt Krystalskibet og sangen The Crystal Ship af The Doors. Begge har rodfæste i det æteriske, estetiske og given sig fuldt ud til følelser og sanser.

Udstillingen består af 14 olie malerier og 9 papmache skulpturer, alle udført i løbet af de seneste 3 år. Udstillingen kan ses frem til den 7 August.

Jasper Sebastian Stürup (f. 1969) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1999

using allyou.net